Tips over organisatieverandering? Meld je aan voor onze Nieuwsbrief en krijg een gratis hoofdstuk uit Verandering 3.0

‘We moeten er echt even uit’ (en blijven toch op kantoor)

Context De MT-leden van de uitvoeringsorganisatie zijn het er allemaal over eens: we werken aan een complexe opgave, en voor de volgende sessie is een locatie buiten de deur meer dan wenselijk. Echt even eruit, in alle rust bij elkaar zijn, focussen op het thema. En niet op de gang worden aangesproken door een goedbedoelende […]

Context

De MT-leden van de uitvoeringsorganisatie zijn het er allemaal over eens: we werken aan een complexe opgave, en voor de volgende sessie is een locatie buiten de deur meer dan wenselijk. Echt even eruit, in alle rust bij elkaar zijn, focussen op het thema. En niet op de gang worden aangesproken door een goedbedoelende collega’s. En dus zoekt het secretariaat naar een goede locatie en gaat aan de slag met het regelen.

Tijdens de volgende meeting koppelen ze tot ieders verbazing terug:

‘We hadden een goede locatie gevonden, maar omdat we twee weken moesten wachten op bevestiging vanuit de directie is die niet meer beschikbaar.’

Fractaal van het patroon

Deze uitvoeringsorganisatie wil heel graag de opgave centraal stellen, maar worstelt met de eigen regels en procedures. Die zijn bedacht om het voor iedereen eerlijk en transparant te maken. Maar ze zitten ook regelmatig in de weg.

Op verschillende manieren zien we in deze organisatie dat de systeemwereld voorrang krijgt op de leefwereld. Het regelen van een locatie is daar maar één voorbeeld van.

Want wat bleek, toen het secretariaat opdracht kreeg een locatie te regelen? Zomaar boeken kan niet. Er moet eerst door zes hoepeltjes worden gesprongen, drie formulieren ingevuld (achterkantje!), en nog een stempel van een opperbaas. Die eerst nog gevonden moest worden, want er zijn verschillende directies gemoeid met deze afspraak. Wie gaat er nu over?

Dit kost allemaal zoveel tijd, dat de locatie ondertussen geen plek meer heeft. Een nieuwe locatie zoeken gaat ook niet meer lukken.

Damn, dan toch maar op kantoor.

Er zijn hele begrijpelijke redenen aan te voeren voor de intenties van gelijkheid, eerlijkheid en transparantie. Maar zolang die leiden tot dit soort vertragingen voor zelfs iets simpels als het regelen van een locatie, zal het een hele opgave zijn om de opgave centraal te stellen.


Lees ook het fractaaltje: ‘Ja lekker dan. Je mag er toch van uitgaan dat ze dat afgestemd hebben!’

Of lees het blog: Waarom ik nooit meer bananen verstop | shitty values in organisatieverandering

print dit artikel

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.