‘De directeur heeft als standplaats Zwolle. Alle overleggen over dit onderwerp vinden dus daar plaats.’

Context Om een sessie als aftrap voor een proces naar opgavegericht werken voor te bereiden, staat een afspraak gepland. Met ons, met stafleden en met leden van het MT uit verschillende directies. Live, want in het verleden heeft het regelmatig geknetterd tussen directies. Het is van groot belang om elkaar voor de start in de ogen te […]

Context

Om een sessie als aftrap voor een proces naar opgavegericht werken voor te bereiden, staat een afspraak gepland. Met ons, met stafleden en met leden van het MT uit verschillende directies.

Live, want in het verleden heeft het regelmatig geknetterd tussen directies. Het is van groot belang om elkaar voor de start in de ogen te kunnen kijken, op 1,5 meter natuurlijk. 

De organisatie is van oudsher zeer hiërarchisch gestuurd en heeft kantoren door het hele land. Omdat Utrecht het meest centraal ligt voor iedereen, stellen we voor om daar bij elkaar te komen.

Helaas, het moet in Zwolle. Op onze verbaasde reactie krijgen we dit antwoord: 

‘De directeur (opdrachtgever van dit proces) heeft als standplaats Zwolle. Alle overleggen over dit onderwerp vinden dus daar plaats.’

Fractaal van het Patroon

De organisatie wil graag aan de slag met opgavegericht werken. In essentie: het vraagstuk centraal. Zowel MT als medewerkers staan hier in grote mate voor open. 

We zijn nog niet begonnen met de eerste sessie, of we raken organisatiepatronen die daarbij in de weg staan. 

Dit is er daar een van: ‘de directie is leidend, en dat stellen we niet ter discussie’. Omdat de spanningen nogal kunnen oplopen, brandt niemand daar zijn vingers aan. 

De interne politiek staat meer centraal dan de inhoud van het vraagstuk.

Dit gaat nog een boeiend traject worden.


Lees ook: ‘Ja, dag! Als dan blijkt dat iedereen met de verkeerde dingen bezig is, staan wij als MT voor aap.’

print dit artikel

Leave a Reply

inschrijven