De Blauwe Bode, kattenspecial. Helemaal gewijd aan alle katten uit het team.

Context Het laatste half jaar verzorgt de secretaresse van de afdeling elke maand een nieuwsbrief. Het heet De Blauwe Bode, passend bij hun werk op de afdeling Financiën.  Hierin kan ze al haar creativiteit en humor kwijt, want het is vooral géén zakelijke en informatieve nieuwsbrief. Welnee, het gaat vooral over de mensen achter de […]

Context

Het laatste half jaar verzorgt de secretaresse van de afdeling elke maand een nieuwsbrief. Het heet De Blauwe Bode, passend bij hun werk op de afdeling Financiën. 

Hierin kan ze al haar creativiteit en humor kwijt, want het is vooral géén zakelijke en informatieve nieuwsbrief. Welnee, het gaat vooral over de mensen achter de teamleden. 

Zoals ook deze : 

‘De Blauwe Bode, kattenspecial.

Helemaal gewijd aan alle katten uit het team.’

 

Fractaal van het patroon

De verandering die een paar jaar geleden is ingezet, ging vooral ‘van mij naar wij‘. 

Voorheen was iedereen bezig met de eigen werkzaamheden, het eigen taartpuntje. Dat moest je vooral goed te doen en beschermen. Anderen mochten hier niets van vinden, werk overdragen was heel ongemakkelijk en het was soms dikke ruzie bij werkoverleggen hierdoor. 

Werk afstemmen tussen de verschillende teams was helemaal ingewikkeld. Het was altijd het andere team dat het niet snapte. Onderliggende toon was dan toch vaak à la Louis van Gaal: ‘ben ik nou zo slim, of ben jij zou dom?’

Gedurende het veranderproces zagen we dit langzaam maar zeker kantelen. Afstemming werd makkelijker gevonden, samenwerken ging beter. Er werden zelfs zeer succesvolle multidisciplinaire projecten opgepakt met als werktitel Verslimmen

De Blauwe Bode, en helemaal de Kattenspecial, werd enorm goed ontvangen en veel besproken. Het laat het nieuwe patroon zien: we zijn nieuwsgierig naar elkaar, zowel in het werk als persoonlijk en daar moeite voor door ook persoonlijke verhalen te delen. 

Het effect is dat ze zich steeds meer met elkaar verbinden. En zien dat ze vooral heel veel gemeen hebben met elkaar. Het wij is een feit. 


Lees ook het Fractaaltje: ‘Ik ben de enige die zich uitspreekt’

Of bekijk de video: Ongemak – voor de verandering

print dit artikel

Leave a Reply

inschrijven