Tips over organisatieverandering? Meld je aan voor onze Nieuwsbrief en krijg een gratis hoofdstuk uit Verandering 3.0

‘En dit wordt dan jouw vaste flexplek’

ContextDani is er klaar voor: haar eerste werkdag op het hoofdkantoor van de farmaceut, na jaren op een van de locaties te hebben gewerkt.Haar collega Herbert begeleidt haar naar de afdeling en maakt haar wegwijs. “Hier is de koffie, met daarnaast de afvalbak. Alles netjes scheiden, he? Dat doen we hier. Hier is het secretariaat. […]

Context
Dani is er klaar voor: haar eerste werkdag op het hoofdkantoor van de farmaceut, na jaren op een van de locaties te hebben gewerkt.
Haar collega Herbert begeleidt haar naar de afdeling en maakt haar wegwijs.

“Hier is de koffie, met daarnaast de afvalbak. Alles netjes scheiden, he? Dat doen we hier. Hier is het secretariaat. Vergaderruimtes boek je via hen. Op de trap is het verplicht de railing vast te houden. Oh, en hier is het toilettenblok van onze afdeling, ook niet onbelangrijk. En nu zijn we aangekomen op onze afdeling. Hier rechtsvoor is mijn vaste flexplek, daarachter zit Joyce altijd.

‘En dit wordt dan jouw vaste flexplek.’

Fractaal van het patroon

In dit bedrijf is ‘compliance’ een belangrijke randvoorwaarde voor succes. Denk aan hygiene, veiligheid, ISO, etcetera. Op het hoofdkantoor worden veel van deze regels in beleid vormgegeven en gedeeld met de verschillende locaties.

Maar blijkbaar hoef je je daar alleen aan te houden als deze regels je goed passen, zoals afval scheiden. Als het echter eerder lastig is dan helpt, dan mogen de regels flexibel worden geïnterpreteerd. Regels volg je hier alleen op als je je erin kunt vinden.

De keerzijde hiervan is natuurlijk dat mensen hier ook niet klakkeloos de regels volgen omdat iemand ze heeft bedacht, maar zelf nadenken over hoe belangrijk ze dat vinden. Alleen maken ze dit vervolgens niet bespreekbaar, maar werken ze er gewoon omheen zonder de regel zelf ter discussie te stellen.


Lees ook: ‘Ik ben beleidsmedewerker, dus ik kan niks doen’

print dit artikel

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.