‘Handvat om medewerkers intrinsiek gemotiveerd te krijgen’

Context In deze technische organisatie werkt de directie samen met HR hard aan het verbeteren van de werksfeer, met als uiteindelijk doel om met meer gemotiveerde medewerkers ook betere resultaten te bereiken. Daarvoor ontwikkelen ze meerdere tools en programma’s om de leidinggevenden beter toe te rusten om hun rol hierin te nemen.  Vol trots presenteren […]

Context

In deze technische organisatie werkt de directie samen met HR hard aan het verbeteren van de werksfeer, met als uiteindelijk doel om met meer gemotiveerde medewerkers ook betere resultaten te bereiken. Daarvoor ontwikkelen ze meerdere tools en programma’s om de leidinggevenden beter toe te rusten om hun rol hierin te nemen. 

Vol trots presenteren ze eind vorig jaar de nieuwe intranet pagina, met daarop onder de knop ‘mens’: 

’Stappenplan voor verandering: een handvat om medewerkers intrinsiek gemotiveerd te krijgen’ 

Fractaal van het patroon

Deze organisatie is goed in plannen vertalen naar de praktijk. Zij overzien de stappen die nodig zijn en maken het graag en goed concreet. 

De kracht van de organisatie om ingewikkelde materie begrijpelijk en hanteerbaar te maken, proberen ze vervolgens ook toe te passen voor de gedragsverandering die nodig is. ‘Volg deze stappen en uw medewerkers zullen intrinsiek gemotiveerd raken’. Volgens hun patroon: als iets complex is, breken we het op in overzichtelijke stappen (want daarmee bereik je resultaat). 

Die vlieger gaat helaas niet op als je het hebt over sociaal complexe materie, zoals gedragsverandering. Waarbij niet-rationele invloeden nu eenmaal een grote rol spelen en meer factoren van invloed zijn dan je van buitenaf kunt controleren. Sterker, met een beetje pech bereik je het tegenovergestelde resultaat als je volgens de logica van maakbaarheid probeert te veranderen.


Lees ook: ‘Niet zelfredzame medewerkers bij evacuatie hier verzamelen’


Door op zoek te gaan naar fractalen, kun je ook pijlsnel en heel concreet inzicht krijgen in je organisatiecultuur  en de mogelijkheden voor verandering in die cultuur.  Lees hier meer over fractalenonderzoeken, of het whitepaper dat wij daarover schreven. 

print dit artikel

Leave a Reply

inschrijven