Tips over organisatieverandering? Meld je aan voor onze Nieuwsbrief en krijg een gratis hoofdstuk uit Verandering 3.0

‘Deze manier van denken moet vervolgens via de lijn van het management worden geïmplementeerd naar de werkvloer’

Context Het MT van de Woningcorperatie is hard bezig om meer ruimte te laten voor initiatief vanuit de werkvloer. Ze zien in dat zij daarvoor hun rol ook anders moeten vormgeven. Meer sturen op kaders, inspireren en verbinden. Minder beleidsstukken schrijven, goedkeuring geven en overnemen. Team Vastgoed heeft zich verdiept in de Doughnut Economy en […]

Context

Het MT van de Woningcorperatie is hard bezig om meer ruimte te laten voor initiatief vanuit de werkvloer. Ze zien in dat zij daarvoor hun rol ook anders moeten vormgeven. Meer sturen op kaders, inspireren en verbinden. Minder beleidsstukken schrijven, goedkeuring geven en overnemen.

Team Vastgoed heeft zich verdiept in de Doughnut Economy en wil hier dolgraag mee aan de slag. Ze maken een helder plan en leggen dat voor aan het MT. Kijk, dat is eigen initiatief!

Na een korte introductie over de plannen en mogelijke opbrengsten gaan ze in op hoe dit een andere manier van denken vraagt.

Gevolgd door de uitspraak:

‘Deze manier van denken moet vervolgens via de lijn van het management worden geïmplementeerd naar de werkvloer’.

Fractaal van het patroon

Je ziet in deze ene zin hoe sterk de oude reflex nog is. Als je iets wilt veranderen, moet je dat implementeren, en dat doe je via de lijn. Daar is het MT blijkbaar van. Daar blijf je braaf vanaf.

Tegelijk laat het initiatief zelf de andere kant zien: de intentie om wel degelijk het nieuwe ook neer te zetten.

Geen makkelijke situatie voor het MT om op te reageren op zo’n manier dat ze én het initiatief belonen, én helder zijn dat ‘implementeren via de lijn’ echt niet meer past in waar ze naartoe willen.

print dit artikel

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.