Tips over organisatieverandering? Meld je aan voor onze Nieuwsbrief en krijg een gratis hoofdstuk uit Verandering 3.0

Om 17:00 start de alcoholvrije borrel, om 19:00 wandelend naar huis

ContextHet MT komt bij elkaar voor een strategische hei-dag: er staan grote veranderingen op het programma. Met name hun vertaling van de richting van het Amerikaanse moederbedrijf moet concreet gemaakt worden. En er is ook nog iets te vieren: Harry is 40 jaar in dienst. Maar ja, het moederbedrijf bepaalt dat het een alcoholvrij bedrijf […]

Context
Het MT komt bij elkaar voor een strategische hei-dag: er staan grote veranderingen op het programma. Met name hun vertaling van de richting van het Amerikaanse moederbedrijf moet concreet gemaakt worden.

En er is ook nog iets te vieren: Harry is 40 jaar in dienst. Maar ja, het moederbedrijf bepaalt dat het een alcoholvrij bedrijf is. Dus stuurt de Country Manager vooraf het programma, keurig compliant met de regels:

09:00 nieuwe koers vanuit HQ in Arizona
10:00 vertalen naar onze strategie, olv Gewoon aan de slag
12:00 lunch
13:00 vertalen naar ons als MT, olv Gewoon aan de slag
16:00 afscheid Harry (40 jaar in dienst)
17:00 alcoholvrije borrel
19:00 wandelend naar huis

Fractaal van het patroon
De dominante moederorganisatie wil veel bepalen. Zo ook dat het een alcoholvrij bedrijf is. In Nederland doen ze het graag op hun eigen manier. Dus ze volgen de regels op papier, maar doen uiteindelijk waar ze zelf in geloven.

Mooi, in de zin dat ze de nieuwe koers vertalen naar de eigen organisatie. Geen copy-paste, maar eigen maken.

Tegelijk zijn ze ook gewoon een ongehoorzaam kind, dat zich precies houdt aan de voorschriften van het alcoholvrij-beleid. Althans, op papier. En intussen in de praktijk gewoon lekker hun eigen ding doen. Wandelend naar huis heeft tenslotte niets met ‘Steptember’ te maken!

Impliciet rebelleren leidt soms ook tot botsingen met de moeder. Want dan willen ze in Nederland iets, dat echt niet kan volgens HQ. De ene manager kan hier wat makkelijk creatief mee omgaan dan de andere. Veel van de discussie gaat dan ook over ‘hoe kunnen we vrije ruimte creëren?’

Maar ach, zolang de cijfers op orde zijn, worden ze met rust gelaten.

print dit artikel

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.