‘Je moet wel durven’

Opdrachtgever: Gemeente Schiedam

Het organiseren op beweging in een gemeente in ontwikkeling.

Opdrachtgever: Gemeente Schiedam

Het organiseren op beweging in een gemeente in ontwikkeling.

 Bij zijn aantreden als gemeentesecretaris in de gemeente Schiedam zet Jan van Ginkel in op het tot leren brengen van het ambtelijk apparaat. En wel zoveel mogelijk met de blik op ‘de bedoeling’ van de gemeente. Het draait om de bewoners, niet de organisatie.
Dit is een fikse uitdaging in een organisatie waarin op dat moment veel vanuit angst en controle wordt gehandeld. Dat is dan ook reden om hier een leertraject voor in te richten. Gewoon aan de slag is een van de partijen die hier een rol in mocht spelen.

Jan van Ginkel vertelt over zijn ervaringen met Gewoon aan de slag:

Jan van Ginkel’Alleen de bedrijfsnaam al, “Gewoon aan de slag”, was voor mij een trigger om nieuwsgierig te worden naar de mensen achter die naam. En toen ik zag dat het gewoon maar aan de slag gaan wel degelijk verbonden was met een diep doorleefde visie op veranderen, toen was ik ‘verkocht’. Temeer omdat die visie zoooo de kern raakt waar het bij veranderen nou echt om gaat.

Ik hou er van mezelf te stretchen, en ik heb er ook wel een beetje lol in om dat bij in te schakelen bureaus te doen. Dus heb ik tegen Wendy gezegd dat ze een opdracht kon krijgen onder de voorwaarde dat ze dat volop samen met een ander bureau zou oppakken, een ander bureau met ook een doorleefde maar wel andere visie.
Het resultaat was ernaar.

De deelnemers tonen gedeeld eigenaarschap en hebben handelingsrepertoire ontwikkeld.

Organisatie-ontwikkeling gaat volgens mij niet primair over een organisatie, maar over organiseren. En dan niet organiseren van een beweging, maar het organiseren op beweging. Dat is verschrikkelijk ingewikkeld en tegelijkertijd verschrikkelijk mooi.
In haar begeleiding van groepen schakelt Wendy permanent en feilloos tussen de persoonlijke en de systeemkant van veranderen. Met werkelijke aandacht voor beide.

Dat is tamelijk uniek in het ‘veranderkundig landschap’.

Ik beveel samenwerking met Gewoon aan de slag van harte aan. Maar je moet wel durven, want onvermijdelijk confronteren ze je ook met je eigen veranderkundige aanpak.
Ze poetsen de spiegel tot ie glimt.’
—-
Jan van Ginkel is ook een van de auteurs van het boek ‘Werken aan de wakkere stad‘.
—-
Deze opdracht werd uitgevoerd door Wendy Nieuwland, in samenwerking met Ralph Zebregs van De Droomfabriek.
print dit artikel

Leave a Reply

inschrijven