17:25:10: niet te blauw 17:25:19: meer blauw!

Context In de van oudsher hiërarchisch ingerichte kennisorganisatie is de werkgroep die zich bezighoudt met diversiteit toe aan een evaluatie. Waar staan we? Wat is er al in gang gezet? Maar zeker ook: wat is er nog nodig om diversiteit verder op de kaart te krijgen en wat vraagt dat van ons als werkgroep? Ze […]

Context

In de van oudsher hiërarchisch ingerichte kennisorganisatie is de werkgroep die zich bezighoudt met diversiteit toe aan een evaluatie. Waar staan we? Wat is er al in gang gezet? Maar zeker ook: wat is er nog nodig om diversiteit verder op de kaart te krijgen en wat vraagt dat van ons als werkgroep?

Ze zijn elkaar onderweg een beetje kwijtgeraakt. Diversiteit als concept is al lastig, en als je in de werkgroep verschillende meningen hebt, blijkt maar weer waarom. 

Het is coronatijd, dus de sessie is online. 

Om het een beetje efficient te houden wordt de vraag: ‘wat is er volgens jou nu nodig?’ in een braindump beantwoord via de chat. Vragen komen er niet, alleen antwoorden, rijp en groen door elkaar. 

Over rollen, taken en verwachtingen.

Over focus kiezen.

Over het DT, die dichterbij het vraagstuk moet. 

Over beter laten zien wat er al verbeterd is. 

En dan, met tijden die aan een schaatswedstrijd doen denken, komen deze twee reacties binnen:

17:25:10: niet te blauw

17:25:19: meer blauw!

Fractaal van het patroon

In deze organisatie, en dat zie je ook in deze werkgroep terug, zijn ze erg goed in semantische discussies. Ze gebruiken ofwel andere woorden en bedoelen hetzelfde (zoals hier), of ze bedoelen hetzelfde maar gebruiken andere woorden.

Elkaars beelden onderzoeken ze weinig, ze stapelen liever meningen als dozen op elkaar. 

Dit is ook een van de redenen dat deze werkgroep zo lastig loopt: ze raken verstrikt in taal-en definitiediscussies die niet zinvol zijn voor het thema dat ter tafel ligt. 

Tegelijk laat dit fractaal een dilemma zien waar veel organisaties op dit moment mee worstelen: hoe breng je structuur aan in organische processen als je van oudsher hiërarchisch bent georganiseerd? Hoe meng je structuur met emergentie, helemaal als iedereen bij de eerste de beste onzekerheid eerst richtlijnen wil van het DT?


Lees ook: ‘Je had eigenlijk een ‘uitmuntend’ verdiend, maar daar mogen we er maar twee per team van geven.’

print dit artikel

Leave a Reply

inschrijven