Tips over organisatieverandering? Meld je aan voor onze Nieuwsbrief en krijg een gratis hoofdstuk uit Verandering 3.0

“Jullie brengen scherpte in het gesprek”

Opdrachtgever: Teamsessies, visie-ontwikkeling en onderhandelingen begeleiden voor Rijkswaterstaat

Teamontwikkeling in een technische omgeving. Met meerdaagse heisessies, teamdagen, advies achter de schermen en visie- en planningssessies.

Opdrachtgever: Teamsessies, visie-ontwikkeling en onderhandelingen begeleiden voor Rijkswaterstaat

Teamontwikkeling in een technische omgeving. Met meerdaagse heisessies, teamdagen, advies achter de schermen en visie- en planningssessies.

‘Eigenlijk kom ik iedere keer als ik iets wil met teamontwikkeling weer bij Gewoon aan de slag uit.’

Erik is een klant met wie we intussen alweer een jaar of zes teruggaan. Zelf wisselde hij regelmatig van functie, waardoor hij steeds ook weer voor nieuwe uitdagingen kwam te staan. Met een intern team van (eigenwijze) technische professionals, in een miljoenenproject met een ingewikkelde constructie met een externe partner of een coördinatieteam waarvan de opdracht eerst nog goed geformuleerd moest worden.

In de verschillende settings had hij steeds meer dan genoeg aanleiding om te werken aan de teamontwikkeling. Bij het ene team stond dat als onderwerp ook meer centraal, in andere gevallen werkten we vanuit de inhoud naar elkaar toe. We verzorgden meerdaagse heisessies, teamdagen, advies achter de schermen en begeleidden visie- en planningssessies voor Erik.

We vroegen Erik naar zijn ervaringen met Gewoon aan de slag:

Hoe ben je bij Gewoon aan de slag terecht gekomen?

“Dat ging via via. Ik had jullie naam doorgekregen van een collega die heel tevreden was over wat jullie voor hem hadden gedaan. En sindsdien ken ik jullie en bel ik daarmee ook als eerste weer naar jullie als ik hulp kan gebruiken. Ook als dat soms last-minute is omdat ik dacht dat ik dat zelf ook wel moet kunnen. Iemand kennen helpt, je weet wat je kan verwachten.”

Wat waren obstakels om ons in te zetten?

“De eerste keer wist ik natuurlijk nog niet goed wat te verwachten. Na een kennismakingsgesprek had ik er wel een goed gevoel bij. Gelukkig bleek dat terecht.

Ik heb me ook nog wel eens afgevraagd of ik niet mijn eigen positie ondermijn door er iemand bij te halen voor procesbegeleider: zet ik mezelf als leidinggevende dan nog wel stevig genoeg neer? Maar eigenlijk heb ik daar nooit negatieve ervaringen mee gehad. Jullie denken ook wel met mij mee hoe ik mijn positie duidelijk inneem in het proces, dat helpt.

Het is natuurlijk best even een investering die je doet, maar het levert me ook steeds weer veel op.” goed

Wat levert de begeleiding je op?

“In het geval van de echt vastgelopen samenwerking is onder jullie begeleiding het proces vlot getrokken. Ik kijk daar nog steeds met ongelofelijk veel plezier op terug. Dat was echt een kick, niet?

In andere sessies vind ik het ook super fijn dat ik zelf als deelnemer aan het gesprek kan deelnemen. Ik heb dan de handen vrij en kan veel meer met de inhoud bezig zijn.”

Wat doet Gewoon aan de slag dat er voor zorgt dat je die resultaten behaalt?

“Je kan gewoon zien dat het jullie vak is en dat je dat vak verstaat. Ieder zijn ding, denk ik dan. Jullie stellen op een goede manier goede vragen. Jullie brengen scherpte in het gesprek. Bovendien spreken jullie ook iemand aan die even niet goed in het gesprek zit, zonder dat het die persoon schaadt.

Wat ik ook fijn vind is hoe we altijd tussentijds overleg hebben over waar het naartoe gaat. Zeker in de voorbeelden waar het spannend was.”

Zou je Gewoon aan de slag aanbevelen aan anderen?

“Afhankelijk aan de probleemstelling. Voor gewoon even een gesprek leiden vind ik jullie te zwaar. Maar heb je een team dat niet goed werkt of een proces dat vlot getrokken moet worden, dan zeker!”

print dit artikel

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.