‘Voor kwaliteit & innovatie ben ik met een eigen leiderschapsprogramma bezig’

Context In deze semi-overheidsorganisatie zijn we aan het werk om de nieuwe visie door de hele organisatie eigen te maken. De organisatie is een samenvoeging van voorheen aparte organisaties. Het afgelopen jaar is een en ander gedaan om de nieuwe teams met elkaar kennis te laten maken en eerste ontwikkelpunten op te pakken. Nu is […]

Context

In deze semi-overheidsorganisatie zijn we aan het werk om de nieuwe visie door de hele organisatie eigen te maken. De organisatie is een samenvoeging van voorheen aparte organisaties. Het afgelopen jaar is een en ander gedaan om de nieuwe teams met elkaar kennis te laten maken en eerste ontwikkelpunten op te pakken. Nu is de behoefte aan een programma voor verdere organisatie- en leiderschaps-ontwikkeling, waarin ook de andere lagen van de organisatie aan bod komen. 

We zijn in gesprek met het hoofd HR, de Business Development manager en de strategisch communicatieadviseur om vast te stellen wat er op dit moment allemaal loopt in het kader van organisatieontwikkeling. Ze zagen namelijk door de bomen het bos niet meer. 

Net als we met elkaar wat overzicht krijgen en ze vaststellen dat er meer regie moet komen op alles wat opgestart wordt, roept de business development manager uit:

‘Oh ja, en voor kwaliteit & innovatie ben ik met een eigen leiderschapsprogramma bezig.’

Fractaal van het patroon

Aan initiatief en ondernemingszin is in deze organisatie geen gebrek. Daar komt bij dat ze gewend zijn om als sub-organisaties zelf te bepalen wat ze wanneer en hoe oppakken, en daar veel vrijheid in te krijgen van hogerhand. Waar ze minder goed in zijn, is afhechten en focus aanbrengen. Dat hebben ze zelf ook prima in de gaten, vandaar ook de roep om meer regie en beter kiezen voor wat ze wel en niet doen. 

Totdat dit gaat over je eigen plannen, dan wordt dat al gauw weer vergeten. Het is een stuk makkelijker om te bedenken wat anderen moeten doen dan om je daar ook zelf aan te houden. Die discipline ontbreekt nog. 


Lees ook het fractaaltje: ‘En dit wordt dan jouw vaste flexplek’

print dit artikel

Leave a Reply

inschrijven