Tips over organisatieverandering? Meld je aan voor onze Nieuwsbrief en krijg een gratis hoofdstuk uit Verandering 3.0

Omdat we nog maar zo weinig jonge mensen hebben, verhogen we de leeftijdsgrens naar 38 jaar.

Omdat we nog maar zo weinig jonge mensen hebben, verhogen we de leeftijdsgrens naar 38 jaar.  ContextHet geprivatiseerde, en enigszins ingekakte, vervoersbedrijf -we noemen ze voor hier NextMove- wil graag een frisse wind door de organisatie laten waaien. Vacatures worden ingevuld met jonge mensen. En om te zorgen dat hun vernieuwende blik ook goed gebruikt wordt, richten […]

Omdat we nog maar zo weinig jonge mensen hebben, verhogen we de leeftijdsgrens naar 38 jaar. 

Context
Het geprivatiseerde, en enigszins ingekakte, vervoersbedrijf -we noemen ze voor hier NextMove- wil graag een frisse wind door de organisatie laten waaien. Vacatures worden ingevuld met jonge mensen. En om te zorgen dat hun vernieuwende blik ook goed gebruikt wordt, richten ze een Young Professional Groep op. Iedereen onder de 35 mag daar aan meedoen met leuke bijeenkomsten, waarin ze uitgenodigd worden vrijuit hun verbazing over het bedrijf te delen met de oudere garde. Hartstikke mooi.

Nu, vijf jaar later, is het aantal medewerkers onder de 35 gehalveerd waarmee het niet meer de impact heeft die het had.

Karin, hoofd HR bij NextMove, grijpt na overleg met haar team in en stuurt haar besluit uit via de mail met als titel:

“Onze Next Move: Leeftijdsgrens Young Professionals Groep opgehoogd tot 38 jaar”


Tja…

Fractaal van het patroon
NextMove wil heel graag vernieuwen en loskomen uit oude patronen van regels en procedures. Vandaar ook de mooie move om met jonge mensen een frisse wind te laten waaien en dat ook goed te ondersteunen en gebruiken. Daarvoor hebben ze dan wel weer een middel ingericht (terecht), namelijk een groep met vaste bijeenkomsten.

Alleen zodra dat middel niet meer helemaal werkt, vallen ze terug in hun oude patroon. Namelijk om het middel te proberen te redden (de groep met enige omvang), in plaats van terug te gaan naar het doel dat ze ermee wilden bereiken. Gaat het om een voldoende grote groep hebben, of was de groep een middel om de jongere professionals een stevige plek te geven en de frisse wind te stimuleren?
Het verkleinen van de groep Young Professionals wordt niet aangepakt als informatie over dat de gemiddelde leeftijd flink aan het groeien is, maar als issue waardoor de leeftijdsgrens opgerekt wordt.

Jammer dat ze hier de Young Professionals niet samen met HR en Directie om tafel hebben gezet om samen na te gaan of de frisse wind binnen NextMove nog nodig is (lijkt mij wel, gezien deze move) en hoe ze dat het best kunnen organiseren, met de kennis van nu.


Lees ook: ‘Je had eigenlijk een ‘uitmuntend’ verdiend, maar daar mogen we er maar twee per team van geven.’

print dit artikel

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.