Tips over organisatieverandering? Meld je aan voor onze Nieuwsbrief en krijg een gratis hoofdstuk uit Verandering 3.0

‘Werkdruk was eerst alleen een probleem, nu inherent onderdeel van hoe we willen werken’

Opdrachtgever: Bethesda Ziekenhuis

Team Alignment voor Ziekenhuis - de korte termijn resultaten

Opdrachtgever: Bethesda Ziekenhuis

Team Alignment voor Ziekenhuis - de korte termijn resultaten

Een verpleegafdeling van het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen, riep onze hulp in. Ze hadden jaren achter elkaar te maken gehad met een moeilijk werkbare situatie, en nu, met een nieuwe leidinggevende, wilde de groep stappen vooruit zetten.

Tijdens een teamdag doen we het team-alignment proces met ze. Dat is even wennen voor de verpleegkundigen, want expliciet werken met metaforen, dat doet je niet elke dag met collega’s. Maar omdat we allemaal ongemerkt metaforen gebruiken, is de knop snel om, en wordt er hard en met plezier nagedacht over hoe het is als iedereen ‘werkt op zijn best’. En dat blijkt ertoe te doen, of het nu ‘zoals dansen in een groep’ is of ‘zoals in een formule 1 -team’, de beelden dragen veel over van wat er voor elk teamlid belangrijk is.

Wanneer er vervolgens onderhandeld is over die belangrijkste waarden in de groep, dan wordt al snel duidelijk, dat er ondanks alle verschillen ook veel overeenkomsten zijn. En dat blijkt wel, want binnen drie kwartier is er een teammetafoor gevonden is: Wanneer dit team werkt op zijn best, dan is dat net als een regenboog die gaat schijnen.

De metafoor wordt goed gecheckt, om ervoor te zorgen dat het echt een gedeeld beeld is, en de belangrijkste aspecten erin vertegenwoordigd zijn. Ook wordt nagegaan: en wat betekent dat voor wanneer we teruggaan aan het werk? Want de metafoor geeft een richting en richtlijn, maar die komt vooral tot uiting wanneer deze vertaald wordt in de praktijk. Gezamenlijk, maar ook ieder voor zich.

Na 3 maanden hebben we een vervolgbijeenkomst. Afdelingshoofd Christel Paardekooper had het ook al geconstateerd, het team geeft aan dat als gevolg van de teamdag, en met het dagelijks werken met 2 zorgcoördinatoren, de sfeer erop vooruit is gegaan, dat er ‘meer lucht’ is. Mensen zijn beter in staat om dingen minder persoonlijk op te vatten. Er is meer oog voor elkaar, en het is veel makkelijker om elkaar aan te spreken. Natuurlijk zijn niet alle problemen opgelost, maar voor de regenboog is ook slecht weer nodig, dus het hoort er ook bij. Het team en de leidinggevende maken afspraken over wat de volgende stappen zijn. En die regenboog, die blijven ze in de gaten houden, want ze weten dat ze die samen maken.

Lees ook verder over de lange termijn resultaten

print dit artikel

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.