World Cafe: het eenvoudig maken is nog niet zo eenvoudig

Opdrachtgever: Water Ontmoet Water conferentie

Ervaringen verzameld, verrijkt en gedeeld tijdens een conferentie.

Opdrachtgever: Water Ontmoet Water conferentie

Ervaringen verzameld, verrijkt en gedeeld tijdens een conferentie.

Een World Cafe organiseren en begeleiden, het klinkt eigenlijk zo simpel. Je brengt een groep mensen bij elkaar, stelt een paar ‘vragen die ertoe doen’ en laat ze daar in drie rondes met elkaar over in gesprek gaan. Daarbij nog zorgen voor wat crea middelen als beschrijfbare tafelkleden, en starten maar! Met het volste vertrouwen dat deze mensen prima zelf in staat zijn om daarmee tot mooie en zinvolle inzichten gaan komen.

Dat kan toch iedereen?

Ik moet dan altijd weer denken aan De Parade. Waar het informele, losse, vrije karakter alleen maar mogelijk is door de enorm professionele organisatie erachter. Alles is tot in de puntjes geregeld om het zo te kunnen laten verlopen.

Zo ook bij het World Cafe, voor de gelegenheid het WOW-café gedoopt, dat ik voor de Water-ontmoet-Water conferentie in november mocht verzorgen. Waarbij de gastheren aan de tafels vooraf een uitgebreide workshop bijwoonden om ze goed mee te nemen in hoe ze met zo weinig mogelijk doen, zoveel mogelijk de discussie van de andere tafelgenoten konden stimuleren. Ze konden uitdagen om inderdaad de tafels als notitieblok te gebruiken en om net even dat laagje dieper te komen. Waarbij de ‘informele’ muziek precies is uitgezocht bij de sfeer en het thema, zelfs de post-its de vorm hebben van bierviltjes, er menukaarten met het programma op tafel staan, etc, etc.
En waarbij natuurlijk -het bloed kruipt waar het niet gaan kan- flink is nagedacht over wat voor vragen de vragen zijn die er binnen dit kader en voor deze groep ’toe doen’.

Regelmatig heb ik mezelf tijdens de voorbereidingen weer afgevraagd waar toch al die tijd naartoe ging, en op de dag zelf lijkt het ook echt allemaal vanzelf te gaan. Precies door die uitgebreide voorbereiding dus wel. En de fantastische inzet van de deelnemers, die met elkaar ook nog eens tot heel zinvolle inzichten zijn gekomen en werkelijke kunstwerken van de tafelkleden maakten in het proces.

Voor wie ook wil zien wat er uit is gekomen, de Prezi met de resultaten staat online. Want ook de afhechting is onderdeel om het niet alleen leuk en zinvol te laten zijn op het moment zelf, maar het ook daarna door te laten werken.

 

print dit artikel

Leave a Reply

inschrijven