Waarom Veranderen 3.0 ?

Veranderen kán zo makkelijk zijn. Een geslaagde verandering waarbij mensen achteraf denken ‘waarom deden we dit niet altijd al?’

Omdat de verandering uiteindelijk zo logisch en passend is. 

pijl

Teveel veranderingen worden van bovenaf of buitenaf bedacht en opgelegd:
‘We gaan het voortaan anders doen’. En dan nog even verzinnen hoe we dit voor elkaar krijgen.

Zulke verandertrajecten zijn vaak moeizaam. Mensen krijgen weerstand tegen niet
alleen die ene verandering, maar überhaupt tegen veranderingen.

‘De zoveelste verandering, het zal wel…’.

Mensen geloven er niet meer in en raken gedemotiveerd en passief.
Met als gevolg dat managers keihard aan het werk moeten om ‘mensen mee te krijgen’ en zich soms ook geen raad meer weten.

Vele verandermanagement opleidingen ten spijt, lukt het nog steeds niet.

Geen wonder dat onderzoeken aantonen dat zo’n 75% van de organisatieveranderingen mislukt. Nu valt er aardig wat te nuanceren aan zo’n cijfer. Feit blijft dat veel, in onze ogen te veel, veranderprocessen niet opleveren wat ze zouden kunnen.

Hoe kan dat toch, als veranderen ook iets is wat continu gebeurt, in ieders  leven en in iedere organisatie?

Ga maar eens na: ben je zelf ooit iets anders gaan doen dan je deed, puur en alleen omdat iemand anders zei dat je dat moest doen?

Of gaf je vooral je eigen draai aan wat je te horen kreeg en ging je daarmee je eigen verandering in?

Het laatste is een stuk waarschijnlijker.

Mensen gaan zich anders gedragen vanuit waar ze zelf in geloven; wat we zelf voor ‘waar’  aannemen, niet omdat iemand anders het zegt.

 

Als iemand anders zegt dat je moet veranderen, is die eigenlijk bezig jou te dwingen, duwen, meesleuren of in het beste geval verleiden. Allemaal zodat jij gaat doen wat een ander bedacht heeft dat goed is.

En wat gebeurt er wanneer die ander, de externe adviseur of leidinggevende weer weg is?

Wat als je zelf helemaal niet wilt veranderen? Wat ga jij, of een heel team, dan doen? Juist, voor je het weet val je terug in je oude patronen.

Het is als een paard dat je in beweging moet zien te krijgen.
Je kan duwen, trekken, sleuren, lokken of verleiden met wortels en een groene weide. Maar zodra je dat weghaalt, gaat ‘ie terug naar stilstand. Alle kracht van het paard zit je verandering eerder in de weg dan dat die helpt. De beweging is dan afhankelijk van externe factoren.
Een paard dat zelf gaat bewegen omdat hij ergens heen wilt gaan, komt dus zelf in beweging en zal blijven bewegen om zijn doel te bereiken.

paardEn van die natuurlijke manier waarop mensen, dus ook jij en ik, in beweging komen, maken we gebruik bij veranderen 3.0. Waardoor de verandering zelf op een natuurlijker manier plaatsvindt. En vanzelf doorgaat.

Veranderen van binnenuit dus, zodat het echt klopt. En ‘gewoon’ is geworden.

Wij werken met deze 3.0 aanpak zodat de verandering die van binnenuit is ontstaan, blijvend is. Ook nadat wij zijn vertrokken.

Veranderen van binnenuit doe je niet door ‘draagvlak’ te krijgen voor al bedachte veranderingen, niet een serie sessies en trainingen ‘door de strot duwen’, maar werken aan nieuwe betekenissen. In interactie met elkaar. Dwars door de organisatie heen.

Zodat de verandering voortkomt uit de onderliggende betekenissen: de onderliggende logica in het systeem van je organisatie.
De verandering is logisch, passend, bij het nieuwe systeem.

Bovendien heb je meer geleerd over hoe jullie veranderen en jullie blijvend kunnen ontwikkelen.

Dat noemen wij duurzame verandering. Door een 3.0 aanpak.

Meer weten over wat deze manier van het faciliteren van verandering en ontwikkeling voor jou kan betekenen?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, een ‘pick our brain’ sessie of schrijf je in voor de nieuwsbrief om ongeveer een keer per maand inspiratie te ontvangen.