Hoe veranderen werkt

Dankzij Thijs Homan hebben we er een prachtig woord bij: werkelijkheidsconstructen.

Deze werkelijkheidsconstructen spelen een cruciale rol in het realiseren van veranderingen.

Bij spontane veranderingen gebeurt het volgende:

je hebt een bepaalde kijk op (een onderdeel van) jezelf of de wereld om je heen. En dat is prima. Voor jou is dat een ‘ waarheid ‘.
In mijn geval is dat bijvoorbeeld ‘ chocolade is onwijs lekker ‘ of meer persoonlijk ‘ ik mag niet teveel opvallen ‘.

Tot zover nog weinig verandering. Maar soms kom ik iets tegen in mijn omgeving waardoor mijn overtuiging, mijn manier van de wereld zien (een werkelijkheidsconstruct) ineens gaat verschuiven. Bijvoorbeeld het aanschouwen van prachtige rode schoenen. Ze vallen op (en daardoor ik ook) maar ze zijn zoooo mooi, dat ik opvallen minder erg vind dan het niet hebben van deze schoenen. En dus mag ik best een beetje opvallen en ben ik heel blij met mijn nieuwe schoenen.

De beschikbare informatie die van buitenaf komt is meestal nodig om zo’n werkelijkheidscontruct in beweging te krijgen.

Het zien van de schoenen, het prijskaartje, hoe ze zitten of de mening van een goede vriendin erover. Maar ook van binnen moet er iets gaan schuiven. Iets in de overtuiging ‘ ik val liever niet teveel op ‘ moet gaan naar  ‘het is ok om op te vallen‘. De externe factoren helpen daarbij, zijn vaak zelfs noodzakelijk. Zij geven nieuwe informatie aan mij die er daarvoor niet was en waar ik niet omheen kan.
En precies dat maakt er ruimte komt voor verandering: nieuwe informatie die in het systeem wordt teruggevoerd en waar het systeem iets mee moet.

Soms is een verandering complexer. Doordat het construct ‘steviger’ is. Dan is er meer nieuwe informatie nodig om dit in beweging te krijgen. Deze nieuwe informatie zal extra aandacht nodig hebben om wel iets in beweging te krijgen. Want wat je aandacht geeft, groeit.

En in andere gevallen kan je zoveel informatie in het systeem gooien als je wilt, er gaat simpelweg niets bewegen.‘ Chocolade is lekker ‘ zal bij mij nooit veranderen. Daar ga je geen beweging in krijgen!

 

——————————————————

Maaike Nooitgedagt is een van de partners van Gewoon aan de slag. Ze werkt vanuit de vraag: hoe kan ik organisaties en mensen een stap verder helpen, wanneer ze wel weten dat ze anders willen, maar dit ondanks alles niet voor elkaar krijgen?

 

Vind je dit artikel interessant? Laat het weten reageer of abonneer je op de RSS feed.
Over Maaike Nooitgedagt

Maaike Nooitgedagt is een van de partners van Gewoon aan de slag. Samen met Wendy Nieuwland schreef zij het boek 'Veranderen 3.0. 7 essentiële principes voor organisatieverandering van binnenuit.'

Reacties

 1. Wederom een interessante en heldere gedachtenuiteenzetting van Maaike; waarvoor dank!
  Het is leuk, wanneer je jezelf kunt verrassen door je werkelijkheidsconstructen in beweging te zien komen: Nu nog de bewustwording van de oorzaak voor deze gerealiseerde verandering en je gaat jezelf (en wie weet wat nog meer?) echt beter leren kennen en begrijpen.. Statische realiteitsbeelden, die los raken, vrij worden; als de schaakstukken in “Leve de Koningin” (net weer gezien;). Ga zo door!

 2. Maaike zegt:

  Hi Bea,
  dank je wel voor je leuke reactie! Mooie metafoor: “vrij bewegende schaakstukken”. Dat maakt het leven en samen-leven toch wel een stuk makkelijker.

  Groet,
  Maaike

Laat wat van je horen

*