Een organisatie: Kaders in kaders in kaders

“De kaders zijn leidend, maar ik geloof dat die nog niet heel helder zijn.” zei Wendy.

We hadden het over hoe we  met Veranderen 3.0 aan de slag gaan bij een klant. Het begint met, puur top-down, helder stellen van de kaders. Het speelveld waarbinnen de organisatie zich gaat ontwikkelen.

“Wacht even”, zei Wendy, “wat voor kaders bedoel jij eigenlijk?”

“Nou, gewoon,” zei ik, “de kaders. Het aantal fte’s dat je hebt, de doorlooptijd die beschikbaar is voor je werkprocessen, het budget, de targets. Dat soort dingen die vast zijn gesteld en die bepalen wat je wel en niet kunt realiseren binnen je organisatie. Wat zijn dan volgens jou de kaders?”

“Ha!”  lacht Wendy. ” Ik denk altijd aan iets anders bij de kaders. Ik denk meer aan de feiten die buiten de organisatie liggen. Die gewoon zijn zoals ze zijn. De markt waarin je opereert die is zoals ’ie is, wet -en regelgeving die door overheden is vastgesteld, de economie in het algemeen. Dat soort dingen. Maar ik zie nu dat het allebei waar is. Kaders zijn eigenlijk als dat droste-meisje. Binnen de kaders zijn weer kaders.”

We zagen het voor ons: kaders in kaders in kaders in kaders. Die allemaal bepalen welk spel gespeeld kan worden.Kaders

Elke organisatie opereert in een omgeving. Deze omgeving genereert kaders zoals Wendy ze bedoelde. Maar elke organisatie genereert ook zelf kaders: de doelen die ze stellen, targets, een minimum-eis in termen van cultuur en gedrag, de ongeschreven regels. Als je deze lijn doortrekt geldt dat dus ook voor elke afdeling, elk team en tenslotte ook voor elk individu.

De kunst is om al deze kaders op elkaar af te stemmen. Organisatie-alignment noemen we dat.

Ongeacht waar je in de organisatie je bevindt is het zinvol om te weten welke kaders vaststaan en welke je zelf kunt creëren. Waar je mee zult moeten dealen, en waar je invloed op uit kunt uitoefenen.

En welke kaders er überhaupt zijn, want dat blijkt vaak nog niet zo duidelijk als je zou willen!

Altijd zinvol, zo’n beeld uitpluizen.

Vind je dit artikel interessant? Laat het weten reageer of abonneer je op de RSS feed.
Over Maaike Nooitgedagt

Maaike Nooitgedagt is een van de partners van Gewoon aan de slag. Samen met Wendy Nieuwland schreef zij het boek ‘Veranderen 3.0. 7 essentiële principes voor organisatieverandering van binnenuit.’

Laat wat van je horen

*