Dyslexie vriendelijke letters

In de klas zat Christian Boer altijd te tekenen. De verplichte voorleesbeurt was een ramp. De dyslectische Boer werd grafisch ontwerper en besloot het alfabet in zijn voordeel aan te passen. Nu helpen zijn dyslexie-vriendelijke letters wereldwijd mensen met lezen.

Bron: Wereldomroep Nederland

Kunt u dit probleemloos lezen? Grote kans dat u geen last heeft van dyslexie. Maar door de ogen van een dyslect, kunnen de letters plotseling gaan dansen en in steeds wisselende samenstelling inhaken. Alsof dat nog niet genoeg is, vallen er letters om, gaan ze op hun kop staan of wisselen ze stiekem van plaats.

Zo kunnen voor dyslecten letters spiegelen waardoor een ‘b’ een ‘d’ wordt, of om hun as draaien waardoor een ‘u’ een ‘c’ kan lijken. Het vervelende is dat dit ongemerkt gaat. Bij het lezen maken dyslecten dus de ene fout na de andere. Op school waren de voorleesbeurten dan ook een ramp voor Christian Boer.

Onderuit
‘Als je iets niet of slecht kunt, is het natuurlijk vervelend om dat voor de klas te moeten doen’, zegt Boer. ‘Vergelijk het met gym als je niet over de bok kunt springen en de leraar toch telkens vraagt of je dat wilt doen, maar jij gaat steeds onderuit voor de ogen van de hele klas.’

Tekenen ging de jonge Boer wel goed af en hij besloot grafisch ontwerper te worden. Toen hij een ontwerpopdracht kreeg voor zijn afstudeerproject, zag hij zijn kans schoon. ‘Ik heb in mijn hoofd de 26 letters van het alfabet vastgebonden en ben toen gaan ontwerpen.’

Zwaartekracht
Omdat te zorgen dat de letters minder op elkaar lijken, werkte Boer aan de ‘stokken en ‘staarten’. Zo lijkt de ‘h’ met een langer stokje minder op de ‘n’ en de ‘c’ met een grotere opening minder op de ‘e’. Ook werd door opvallendere hoofdletters en punten makkelijker te herkennen waar een zin begint en ophoudt.

De beweeglijkheid van letters pakte hij aan door de zwaartekracht toe te passen op het alfabet. ‘Draaien en verwisselen kun je tegengaan door een contragewicht aan de letters te plakken’, zegt hij. ‘Tegen het draaien maakte ik de onderkant zwaarder en ik paste de vorm zo aan dat spiegelen moeilijk wordt.’

Internet
De Universiteit Twente testte zijn ontwerp door 21 dyslectici op universitair niveau anderhalf jaar teksten in het lettertype (font) van Boer voor te leggen. Het resultaat: zij hebben minder moeite met lezen. Inmiddels biedt Boer zijn ontwerp te koop aan via zijn website.

‘Mensen kunnen het installeren in hun tekstverwerker én hun internetbrowser, zodat ook teksten op internet in het font gelezen kunnen worden.’ Inmiddels heeft Boer uit tientallen landen positieve reacties gehad. En dit najaar komt het eerste boek uit dat geheel in het dyslexie-vriendelijke font is gedrukt.

Foto: Steve Taint

Koppeling
Boer’s font kan lezen makkelijker maken, beaamt ook Floor de Pont van het dyslexie onderzoeksinstituut IWAL. Maar het zal volgens haar niet de hoofdoorzaak wegnemen. ‘Dyslexie wordt veroorzaakt door een verstoring in de koppeling tussen geschreven letters en de bijbehorende klanken.’

Deze koppeling vormt de basis van het lezen en spellen. Daarom kan het percentage mensen dat last heeft van dyslexie sterk variëren van land tot land. In het Scandinavische taalgebied hoort bij een letter of lettercombinatie vaak één klank, waardoor de ‘taalzuiverheid’ groot is.

Ingrepen
Het Spaans of Nederlands is alweer iets ingewikkelder. En in het Engelse taalgebied loopt het percentage dyslecten op tot 15 procent. Ook in taalgebieden met een ander schrift, zoals China en de Arabische wereld, komt dyslexie voor.

Christian Boer’s nieuwe lettertype zal de wereld voorlopig dus niet verlossen van dyslexie, maar zijn inspanningen maken het lezen en schrijven wel makkelijker. Zo blijkt ook uit de reacties. ‘Het zijn kleine ingrepen waardoor dyslecten zeggen: hé, de letters dansen niet meer. Het is rustiger in mijn hoofd.’
Lees dit artikel in het dyslexie-vriendelijke lettertype van Christian Boer (PDF).     httpv://youtu.be/VLtYFcHx7ec

Dyslexie

 • Het woord dyslexie komt uit het Grieks en is een samenstelling van de woorden δυς/dys (beperkt) en λέξις/lexis (woord of spreken).
 • Dyslexie is de meest voorkomende leerstoornis.
 • Onderzoek wijst uit dat bij ongeveer 4% van de Nederlandse bevolking sprake is van ernstige dyslexie. Dat zijn zo’n 600.000 mensen.
 • Internationaal liggen schattingen van dyslexie meestal tussen 3% en 10% van de bevolking, maar in landen waar Engels wordt gesproken betreft het nog hogere percentages (tot wel 17,5%).
 • Dyslexie komt niet alleen bij kinderen voor, maar ook bij volwassenen.
 • Dyslexie komt anderhalf keer vaker bij mannen voor dan bij vrouwen.
 • Dyslexie komt zowel voor in talen met alfabetische schriften als in talen met logografische schriften, dus ook in China.
 • Dyslexie heeft een sterke erfelijke basis.
 • Ongeveer 40% van de broertjes en zusjes van dyslectici is ook dyslectisch.
 • De kans dat een dyslectisch kind een dyslectische ouder heeft is ongeveer 60%.
 • Deskundigen raden dyslexiebehandeling op basis van medicatie, diëten, bewegingsoefeningen (sensomotorische therapie), speciale brillen, lichtflitsen en beelddenken sterk af.

(Bron: IWAL)

Vind je dit artikel interessant? Laat het weten reageer of abonneer je opRSS feed. Je eigen oproep, per pagina in te stellen.

Reacties

 1. Het originele Dyslexie font is nu gratis beschikbaar voor thuisgebruik.
  U kunt het gratis downloaden via http://www.dyslexiefont.com/

Trackbacks

 1. […] 1 | Bron 2 | Bron 3 Vind ik leuk:LikeWees de eerste om post te […]

Laat wat van je horen

*