Het Kaas Mysterie

Een simulatiegame over de effecten van aannames op ons handelen

Worden acties vaak anders uitgelegd dan ze bedoeld waren? Lijkt de boodschap die je probeert over te brengen niet aan te komen? Tieren geruchten of zelfs complottheorieën welig? Wordt op aangekondigde veranderingen vooral gereageerd met ‘zal wel’?

Voor deze situaties en alle gevallen waarin aannames in de weg staan, is het zinvol om mensen bewust te maken van de enorme impact die deze aannames blijken te hebben op wat we wel en niet waarnemen, op hoe we reageren, op welke vragen we stellen. Bijvoorbeeld wanneer door onderling wantrouwen iedere actie ‘verkeerd’ wordt uitgelegd.

Het Kaas Mysterie is een leuke in impactvolle simulatiegame waarin een groep mensen (minimaal 6, maximaal 24) met elkaar probeert uit te vinden wie de dader is van de Kaasdiefstal in Muizenland Beveiliging.

Het spel bestaat uit drie rondes  (ca. 2 uur in totaal) met steeds een net andere opdracht, waardoor ook de dynamiek binnen de groep en overeenkomsten en verschillen tussen deelnemers zichtbaar worden.

Veel meer kunnen we er natuurlijk niet over zeggen, het Mysterie moet wel blijven bestaan! Probeer het uit. Neem contact met ons op voor meer informatie of om te overleggen of het spel ook past binnen uw gewenste uitkomst.

 

De Nederlandse Bank over Het Kaas Mysterie :

Anneke

Wat ik van die ochtendsessie heb geleerd is dat het super belangrijk is om door te vragen naar wat iemand zegt en bedoelt. Vaak denken we elkaar te begrijpen en hetzelfde te bedoelen, maar is dat totaal niet zo. Zo blijken zoveel gedachtes, posities en meningen alleen maar gebaseerd te zijn op aannames en assumpties, waardoor de kans om miscommunicatie erg groot is. Ik probeer daarom nu ook altijd door te vragen / te checken of ik de ander goed begrijp en of we het inderdaad allebei over precies hetzelfde hebben en hetzelfde bedoelen en vinden.
Kortom, ik heb er zeker iets van geleerd en gebruik het ook!

Rhona 

Gebruikt de olifant (-Voor de ‘olifant-oefening’ klik hier-) Voor te pas en te onpas! Iedereen heeft een ander beeld. Belangrijk om bij stil te staan! Jouw waarheid is niet perse de ander zijn waarheid. Check of de ander het begrepen heeft. 

Yvette
Heeft heel veel aan de olifant oefening, gebruikt deze in het werk- en de privesituatie!

Ayse
Gebruikt de verhelderende vragen regelmatig, helemaal denkt ze omdat zij geen native speaker is. Houdt sowieso al veel van open vragen stellen….

Ariena
Heeft het kaartje bij de computer liggen en stelt inmiddels regelmatig een vraag zoals die daar staan geformuleerd. De olifant is wat vaker in haar gedachten en dat helpt. 

Sacha
Mooie voorbeelden van buiten de box denken! Olifant vond ik ook HEEL sterk omdat je met een praktisch simpel voorbeeld wat iedereen ‘begrijpt’ de mensen uit de box krijgt!
Open vragen waren lastig en veel denk ik voor de tijd die wij hadden. Ik zat met iemand met veel weerstand. Mooi dat het kaartje toch mensen ook inspireert, ik zal het even opsnorren. Ben al veel bezig geweest met open vragen, maar dit is stapje verder ! Mooi!
Grappig is dat er vandaag wat foto’s van olifanten zijn rondgemaild aan alle collega’s door collega’s!