Als je Gewenste Uitkomsten aandacht geeft, groeien ze

Als we nu eens gaan werken aan wat we wel willen ipv waar we van af willen… wat zou er dan gebeuren?

Zomaar een paar koppen uit recente publicaties die ik voorbij zie komen: ’Solving Business Problems’, ’Vijf redenen waarom innovatie niet werkt’, ’Scientists are trying to understand why the universe is running away from them’…

Heeft iemand wel eens geprobeerd te berekenen hoeveel aandacht er wordt besteed aan problemen en het oplossen ervan?

En hoe vaak deze aandacht en het oplossen van problemen daadwerkelijk leiden tot succes?

Wij komen in gesprek met klanten die in eerste instantie vaak uitgebreid vertellen over hun problemen en waar ze van af willen, wat voor consequenties het heeft, en in het beste geval hoe men eigenlijk weet dat dit probleem bestaat.

In al mijn opleidingen als consultant, trainer en coach, is me geleerd om vervolgens op zoek te gaan naar het ’probleem achter het probleem’. Nog wat dieper op het probleem ingaan dus….Maar hoe staat het met de andere kant? Daar waar je wel heen wilt, de Gewenste Uitkomst?

Vaak kijken klanten die hun probleem bij ons op tafel leggen ons in eerste instantie wat glazig aan als wij vervolgens doorvragen met
En wat zou je willen dat er gaat gebeuren?”.

Sommigen raken zelfs lichtelijk geïrriteerd als we dan het antwoord “dat dit opgelost wordt” niet voor lief nemen, maar doorvragen naar “en wanneer dat opgelost is, wat gebeurt er dan?”.

Radiostilte. Verwarde blikken. Of de klassieke aanspraak op onze expert-rol: “Daar hebben we jullie toch voor?

 

Nee. Daar heb je ons niet voor.

Waar je ons wel voor hebt?

Om je te helpen om zelf in eerste instantie je eigen Gewenste Uitkomstin kaart te brengen.Wat wij doen is in eerste instantie de aandacht verleggen naar wat je wél wilt ipv wat je niet wilt. En die Gewenste Uitkomst minstens net zo uitgebreid te verhelderen als we gewend zijn met problemen te doen.

We helpen je dat mensen op alle lagen van de organisatie zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de eigen bijdrage.

We helpen je om het gesprek, de dialoog of soms de discussie aan te gaan met elkaar.

We helpen je om jullie eigen beeld vorm te geven en te doorleven.

We helpen je om dat  beeld in de praktijk te brengen.

We helpen je om de hete brij te doorbreken en het te hebben over de kern van de zaak, in uitkomst-termen dan wel…


Waarom we dat doen?

We zien steeds weer dat na de initiële lichte schok van het doorgezaagd worden op de Gewenste Uitkomst, er energie vrijkomt, de creativiteit toeneemt, de lichtheid in gesprekken toeneemt en innovatie mogelijk wordt. En het belangrijkste is: de Gewenste Uitkomst achter de Gewenste Uitkomst vinden. Waarmee deze vervolgens zoveel gemakkelijker en sneller wordt bereikt!

Als we allemaal weten dat ’wat je aandacht geeft, groeit’, laten we dan ook de aandacht richten op wat we willen laten groeien.

Waar wil jij meer van: problemen of Gewenste Uitkomsten…? En hoe vaak richt je daar ook echt je aandacht op, of ben je toch het merendeel bezig met problemen?

——————————————————
Wendy Nieuwland is een van de partners van Gewoon aan de slag. Ze begeleidt veranderingen in organisaties vanuit een systemische aanpak. Ze blijft zelf ook altijd weer verder leren en ontwikkelen met als vraag “wat maakt dat veranderingen echt gerealiseerd worden?”

Vind je dit artikel interessant? Laat het weten reageer of abonneer je op de RSS feed.
Over Wendy Nieuwland

Wendy Nieuwland is een van de partners van Gewoon aan de slag. Ze begeleidt veranderingen in organisaties vanuit een systemische aanpak.

Wendy schreef samen met Maaike Nooitgedagt het boek ‘Veranderen 3.0. Zeven essentiële principes voor organisatieverandering van binnenuit’. Te bestellen via de website of direct op managementboek.nl.

Laat wat van je horen

*