2,5 miljoen bespaard in een dag

“2,5 miljoen bespaard vandaag… En wat was jullie uurtarief ook weer?”. We kunnen niet zeggen dat iedere dag die we faciliteren meteen zoveel oplevert, maar dat we in weinig tijd impasses doorbreken of steeds terugkerende discussies een zwengel geven waardoor men door kan, dat durf ik wel te beweren.

Vreemde ogen dwingen natuurlijk, dat is ongetwijfeld een deel van het succes. En het is niet alles. Steeds weer blijkt dat we door de manier waarop we voorbereiden en starten, waarbij we direct iedereen zelf in de lead zetten om te bereiken wat ze willen bereiken, een ander gesprek op gang brengen.

Doordat we eerst iedereen zelf laten verwoorden hoe zij willen dat een bijeenkomst of traject gaat zijn, wat een ieder hier zelf voor gaat doen en wat ze van anderen vragen, nemen ze ook zelf eerst even dat stapje terug; bekijken het van een afstandje.
Waarna het ook heel logisch is om net even meer te vertellen dan tot dan toe is gedaan. Omdat we er net achter waren gekomen dat dat van belang was om te komen waar de groep samen wil komen. Als wij vervolgens kritisch doorvragen op bijdragen, of ervaringen en beelden verder onderzoeken en met elkaar in verband brengen, is dat ook logisch voor de groep, in plaats van lastig.

Het gesprek kan dan daar over gaan waar het over moet gaan. Waarbij wij alleen nog moeten blijven bewaken dat feit en interpretatie uit elkaar blijven en alle ervaringen evenveel waarde toegekend krijgen. En dat het spel eerlijk en open, doch netjes wordt gespeeld.

Ja, en dan kan er ineens in een dag 2,5 miljoen ’gewonnen’ worden waar dat na het proces van de maanden ervoor nog onhaalbaar leek. En dan moet de tweede dag nog starten.

Mooi werk hebben we toch…

——————————————————
Wendy Nieuwland is een van de partners van Gewoon aan de slag. Ze begeleidt veranderingen in organisaties vanuit een systemische aanpak. Ze blijft zelf ook altijd weer verder leren en ontwikkelen met als vraag “wat maakt dat veranderingen echt gerealiseerd worden?”.

Vind je dit artikel interessant? Laat het weten reageer of abonneer je op de RSS feed.
Over Wendy Nieuwland

Wendy Nieuwland is een van de partners van Gewoon aan de slag. Ze begeleidt veranderingen in organisaties vanuit een systemische aanpak.

Wendy schreef samen met Maaike Nooitgedagt het boek ‘Veranderen 3.0. Zeven essentiële principes voor organisatieverandering van binnenuit’. Te bestellen via de website of direct op managementboek.nl.

Laat wat van je horen

*