2012 als omslagjaar

 

2012 belooft een gek jaar te worden.

Daar hebben vele media het op dit moment over, het einde van de Maya-kalender en allerlei natuur- en sterrenkundige fenomenen die tot veel speculatie leiden over wat er gaat gebeuren dit jaar. Van euforische “hierna zullen we in harmonie verder leven” tot de dramatische “de wereld vergaat”. Ultieme fase van liminaliteit dus. Of er nu daadwerkelijk iets gaat veranderen of niet, veel mensen worden geraakt door de ’21-12-12 profetieën’. Of we nu willen of niet.

 

Persoonlijk ben ik een van die mensen die er niet erg mee bezig is.

Ik erger me zelfs als er weer ergens wordt beweerd dat de Maya’s voorspeld zouden hebben dat de wereld vergaat (de kalender houdt op, waarna er in principe gewoon weer een nieuwe begint). En op een bepaald niveau ben ik wel erg nieuwsgierig. Zal er nu echt iets bijzonders te gebeuren staan? En wat zal dat dan zijn? Of kijken we op 22 december om ons heen en zien dat het er verdacht veel uitziet als op 20 en 19 december het geval was?

 

Of het nu te maken heeft met het laatste kalenderjaar voor de Maya’s en alle andere aanwijzingen voor verandering, er is op het moment veel in beweging.

Zowel in de maatschappij – de instabiliteit van banken de afgelopen jaren, de extremisering van de politiek, de invloed van social media en bewegingen richting en Society 3.0… En ook op veel kleinere schaal binnen ons bureau Gewoon aan de slag. Wij hebben in de afgelopen 7 jaar gebouwd aan waar we nu staan: een mooie opdrachtportfolio, een trouwe klantenkring met enkele fanatieke sponsors en vooral ontzettend leuke opdrachten waar we onze tanden steeds weer in kunnen zetten. We hebben ook last gekregen van wildgroei, door onze insteek om eigenlijk bijna alles op te pakken waar we ons vol passie voor in kunnen zetten. En aangezien een van onze kwaliteiten is het vertalen van algemene concepten en ideeën in praktische toepassingen, kun je je voorstellen hoeveel mogelijke programma’s en diensten we intussen hebben aangeboden en ontwikkeld!

 

Met als gevolg dat we ook niet erg efficiënt aan het werk zijn geweest de afgelopen jaren.

Er gaat veel tijd zitten in het ontwikkelen, wat uiteraard niet allemaal betaald wordt (terecht overigens). Daarnaast hebben we slechts mondjesmaat anderen ingezet, waardoor wij verder zijn gegroeid en gespecialiseerd in het ’Zuiver Faciliteren‘ van de ontwikkeling van de organisaties van onze klanten. Waardoor we nu zoveel mogelijk zelf alle uitvoering voor onze rekening hebben genomen, en dan al snel geen tijd meer overhouden voor meer strategische inzet.

 

Dit jaar zijn we, tegen de marktontwikkelingen in, gestart met ons groeimodel uitwerken.

We willen namelijk verder, een groter bereik binnen de organisaties waar we voor werken, grotere verandertrajecten begeleiden met de aanpak die steeds haar meerwaarde bewijst. Met meer mensen werken, en meer bekendheid krijgen met onze blijkbaar toch wel unieke aanpak en manier van kijken.

 

En tegelijk willen we onze belangrijkste basiswaarden vooral vasthouden.

Dat geeft beperkingen aan de groeiopties. Kortom: er staat van alles te veranderen, en hoe het er uit gaat zien, daar hebben we geen idee van nog!

 

We zitten dus zelf ook middenin de fase van liminaliteit waar we onze klanten zo vaak in begeleiden.

De onzekerheid, de gemengde gevoelens van hoop en verwachting en de zorg die er ook bij hoort. Een fase waarvan we niet weten hoe lang hij zal duren bovendien. Lastig! En goed om dit ook zelf weer eens een keer volledig te ervaren en te werken aan het laten bestaan van deze fase. Niet forceren om eruit te komen, wel van alles doen om het OK te blijven vinden en gebruik te maken van alles wat er nu gebeurt. Van zowel de positieve als de negatieve emoties. Van de glimpjes van het toekomstige beeld, en de frustraties bij wat allemaal niet meteen lukt.

 

Gelukkig kunnen we dit allemaal weer gebruiken in ons werk bij anderen in hun veranderprocessen.

We weten hoe het voelt!

Boeiend werk hebben we toch…

——————————————————

Wendy Nieuwland is een van de partners van Gewoon aan de slag. Ze begeleidt veranderingen in organisaties vanuit een systemische aanpak. Ze blijft zelf ook altijd weer verder leren en ontwikkelen met als vraag “wat maakt dat veranderingen echt gerealiseerd worden?”

Vind je dit artikel interessant? Laat het weten reageer of abonneer je op de RSS feed.
Over Wendy Nieuwland

Wendy Nieuwland is een van de partners van Gewoon aan de slag. Ze begeleidt veranderingen in organisaties vanuit een systemische aanpak.

Wendy schreef samen met Maaike Nooitgedagt het boek 'Veranderen 3.0. Zeven essentiële principes voor organisatieverandering van binnenuit'. Te bestellen via de website of direct op managementboek.nl.

Reacties

 1. Mooi om te lezen dat je ondanks de onzekerheden toch positief blijft. Misschien brengt alle onzekerheid je juist iets heel moois dat je niet aan zag komen!

  Groeten Roos

  • Wendy Nieuwland zegt:

   Hallo Roos, dank voor je reactie. En ja, omgaan met onzekerheid is onderdeel van ons dagelijks werk. Het maakt me bovenal altijd heel nieuwsgierig naar waar het toe gaat leiden!
   “Being comfortable with not knowing”, het blijft weer een hele uitdaging als je er zelf in zit, niet?

Laat wat van je horen

*